Spørgsmål og svar

Bør fyldninger udskiftes regelmæssigt?
Nej. Hver gang man skifter en fyldning mistes en smule tandsubstans. Fyldninger bør derfor kun udskiftes, når den ikke fungerer længere, eller der er caries (hul) ved siden af.

Hvad er en krone?
En krone er en omsluttende restaurering, der bruges hvor en stor del af tanden mangler. Består oftest af porcelæn og ofte med en kerne af metal eller zirconium.

Hvad er en bro?
En bro bruges hvis en eller flere tænder mangler. Flere kroner der sidder sammen i et stykke erstatter manglende tænder.

Hvad er et tandimplantat?
Et tandimplantat er en kunstig rod lavet af titanium. Kan bruges til fæste for kroner, broer eller til at fastsætte proteser ved hjælp af tryklåse.

Kan man gøre noget ved ”ustyrlig” underkæbeprotese?
Hvis ikke vi vurderer at protesen kan laves ”bedre”, er to implantater med tryklåse en løsning, der dramatisk forbedrer tyggeevne og livskvalitet.

Fordele og ulemper – implantat kontra bro:
Fordele ved implantat: Man undgår indgreb på nabotænder. Kræver ikke tænder på begge sider.
Ulemper ved implantat: Prisen. Operation nødvendig. Ventetid i underkæbe 8-10 uger. I overkæbe 12-14 uger.

Hvad er bitewings?
Bitewings er et sammenbidsrøntgenbillede. Med bitewings kan man se om der gemmer sig huller mellem tænderne og andre steder. På den måde undgår man hullerne bliver så store, at tænderne må rodbehandles.

Må man blive bedøvet, når man er gravid?
Ja, men sig det til tandlægen. Vi anbefaler at man venter til næste eftersyn med bitewings, og mere akut nødvendige billeder tages med blyforklæde.

Jeg er gravid og mit tandkød bløder – er det farligt?
Tandkødet vil næsten altid bløde nemmere, når man er gravid. Det holder op, når du er færdig med at amme. Husk at være ekstra omhyggelig med børstning og tandtråd når du er gravid, selvom det kan være svært pga. kvalme. Få evt. en ekstra tandrensning mellem eftersynene.

Kan mine tænder blive lysere?
Ja. Vi kan i de fleste tilfælde hjælpe med at blege tænder. Vi bruger hjemmeblegesystem som er en mild og permanent blegeløsning. Efter aftryk af tænder fremstilles model og forme til blegegel, som patienterne skal bruge i 1,5 time om dagen i en uge – dog undertiden længere.

Scroll to top